UTRECHT – Utrecht wil in de komende zeven jaar zo veel mogelijk overstappen op het ondergronds inzamelen van huisvuil. De ondergrondse perscontainers gaan bij voorkeur werken op
zonne-energie.

In de Geuzenwijk heeft wethouder Mirjam de Rijk de eerste ondergrondse vuilcontainer op zonne-energie in werking gesteld. Een zonnemodule op de container zorgt ervoor dat het persmechanisme gaat werken als dat nodig is. Een perscontainer op zonne-energie kan drie gewone vuilcontainers vervangen.

Volgens de gemeente heeft het veel voordelen als de huisvuilzakken uit het straatbeeld verdwijnen. Er zal minder zwerfvuil rondslingeren en bewoners kunnen hun afval elke dag kwijt. Bovendien is de dagelijkse rit van vuilniswagens een dure en niet-duurzame voorziening.

In wijken die worden voorzien van ondergrondse containers komen tegelijk voorzieningen voor het ondergronds inzamelen van restafval zoals oud papier, glas en kunststof. De gemeente zal wijkbewoners die overstappen van de zak op de container steeds vragen naar hun ervaringen.