Omdat er geen enkele tekening in archieven te vinden was, vormden zes zwart-witfoto’s van de oorspronkelijke Brik, het eerste vliegtuig van de Luchtvaartdeling (LVA) dat op Soesterberg werd gebouwd en vloog, voor Robin Samsom de basis voor het ontwerp van een replica van De Brik op ware grootte. De Utrechtse MBO-leerling maakte er in het kader van zijn stage-opdracht eerst een 3D-bewerking van.

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in de Noordoostpolder voerde op het ontwerp een sterkte-analyse uit, waarna aan de hand van niet minder dan 180 werktekeningen MBO-leerlingen Dion Kootstra en Han van Vliet uit 263 onderdelen de Brik construeerden alsof het een meccano-bouwwerk was. Het toestel werd maandagmiddag op een zuil geplaatst in het midden van de rotonde in de Amersfoortsestraat in Soesterberg.
Met medewerking van land- en luchtmachtmilitairen (De Koninklijke Luchtmacht heeft het toestel aan de bevolking van Soesterberg geschonken bij de viering van 100 jaar vliegdorp), zetten Kootstra en Van Vliet onder toezicht van begeleidend docent Joop de Graaf op de rotonde het toestel in elkaar door eerst de romp aan de vleugels en de cockpit te bevestigen, vervolgens het staartstuk en ten slotte de wielen eronder te zetten.

De luitenant-kolonel buiten dienst Harm van der Heiden coördineerde de operatie op de rotonde. Nadat de onderdelen met legertrucks waren aangevoerd, werd een grote kraanwagen ingezet om het roestvrijstalen toestel op de zuil te plaatsen. Hoewel een stevige bries het niet gemakkelijk maakte, kon de door veel belangstellenden bijgewoonde plaatsing door handig manoeuvreren worden tot een goed einde worden gebracht. Als beloning mochten bouwers Kootstra en Van Vliet even in de open cockpit plaatsnemen.
Het kunstwerk springt de weggebruikers van de N237 direct in het oog. Voor degenen die er wat langer naar willen kijken, worden nog deze week bankjes en informatieplateaus geplaatst.
De Brik was honderd jaar geleden het eerste door Marinus van Meel gebouwde toestel dat op de toenmalige vlieghei in Soesterberg de lucht in ging. Het was ook het eerste toestel van de De Luchtvaartafdeling, de voorloper van de dit jaar 60-jarige Koninklijke Luchtmacht, die De Brik van Van Meel overnam.
Het opvallende kunstwerk wordt op de 60e verjaardag van de luchtmacht, op maandag 1 juli, officieel onthuld en aan de bevolking van Soesterberg overgedragen.